Praktijkonderzoek Omgevingseffecten Gewasrotatie en Teeltsystemen
(2024–2027)
Nieuw Altinge is vanaf 2024 betrokken bij een grootschalig en intensief praktijkonderzoek naar de omgevingseffecten van gewasrotatie en verschillende teeltsystemen. Dit onderzoek, dat loopt tot en met 2027, is bij ons ondergebracht vanwege onze actieve inzet en onze jarenlange ervaring met veldproeven. Het is dan ook veel meer dan “een projectje waar we aan meedoen” — het vormt een belangrijke bijdrage aan kennisontwikkeling in de landbouwpraktijk.


Waarom dit onderzoek?
Het praktijkonderzoek naar de omgevingseffecten van gewasrotatie en teeltsystemen op Nieuw Altinge is ontstaan vanuit een dringende en actuele behoefte: hoe kan landbouw bijdragen aan een betere bodemgezondheid, waterkwaliteit én toekomstbestendige bedrijfsvoering – zónder afhankelijk te blijven van intensieve inputs zoals chemische middelen?
Boeren in het kwetsbare beekdalenlandschap van de Drentsche Aa, zoals Nieuw Altinge, staan voor grote uitdagingen. Klimaatverandering, strengere eisen aan waterkwaliteit, en veranderende wet- en regelgeving vragen om een andere manier van werken. Tegelijkertijd willen zij blijven produceren, voedsel leveren en hun bedrijf gezond houden.
Nieuw Altinge is als DAW-demobedrijf al langer betrokken bij innovatieve landbouwprojecten gericht op regeneratief en natuurinclusief boeren. In dit vierjarige onderzoek, gestart in 2024, wordt op systematische wijze onderzocht wat de effecten zijn van verschillende teeltsystemen en gewasrotaties op zaken als stikstofbenutting, bodemleven en natuurlijke plaagbeheersing.
Door het bedrijf op te splitsen in een conventioneel en een regeneratief beheerd perceel, kunnen verschillen zichtbaar worden gemaakt. Met metingen tot 90 cm diepte in de bodem, bemonstering van gewas en opbrengst, en analyses van aaltjespopulaties en stikstofbalansen ontstaat een unieke dataset die inzichten geeft in hoe kleine én grote systeemaanpassingen doorwerken op lange termijn.
Dit onderzoek is niet alleen waardevol voor Nieuw Altinge, maar voor de hele regio – en misschien zelfs daarbuiten. Het laat zien hoe praktijkkennis, samenwerking met studenten, deskundige begeleiding én de bereidheid om te experimenteren leiden tot concrete inzichten die anderen kunnen inspireren.