Onze bodem staat centraal
Bij ons op Nieuw Altinge staat de bodem centraal in alles wat we doen. We zien onze Drentse zandgrond als ons belangrijkste kapitaal en koesteren deze met zorg en innovatie. Onze aanpak is gericht op het versterken van de bodem en het vergroten van haar vochtvasthoudend vermogen, wat cruciaal is aangezien beregenen op onze gronden niet is toegestaan.
Innovatieve bodembewerking
We zijn trots op onze geavanceerde machines die ons helpen bij een optimale ipv minimale grondbewerking. Ons Koeckhovensysteem bestaande uit een ecoploeg met Morenokopeg stelt ons in staat om de werkzaamheden af te stemmen op wat een bodem nodig heeft. Zo kunnen we de bouwvoor minder diep bewerken om de structuur en het bodemleven te sparen. De recent aangeschafte Van Koeckhovenzaaimachine maakt dat we ook bij zaaiwerkzaamheden kunnen kiezen voor minder beroering van de bodem door directzaai toe te passen.
Deze aanpak leidt tot veranderingen in onze bodem. We zien nu we een aantal jaren minderkerend werken bijvoorbeeld een snellere beginontwikkeling van gewassen ontstaan. Ook kunnen we volstaan met een mechanische bewerking van groenbemesters en onderwerken van een gras(-klaver)zode.

Regeneratieve landbouw
We geloven sterk in het benutten van wat de bodem van nature te bieden heeft. Daarom passen we verschillende natuurlijke en regeneratieve maatregelen toe. We vermijden het standaard gebruik van glyfosaat vanwege de negatieve effecten op biodiversiteit. In samenwerking met natuurorganisaties ontvangen we natuurmaaisel dat het organische stofgehalte in onze bodem verhoogt.
We passen een ruime gewasrotatie toe met diverse eiwit- en zetmeelgewassen. Ons kruidenrijk grasland, rijk aan vlinderbloemigen en kruiden, draagt verder bij aan de bodemgezondheid.
Eiwit van eigen land
Als kringloopbedrijf telen we ons eigen voer voor de koeien waaronder eiwit en krachtvoer. Dit past niet alleen bij onze bedrijfsfilosofie, maar geeft ook invulling aan een groeiende maatschappelijke vraag. Dankzij onze ruime mechanisatiegraad kunnen we al dit werk zelf uitvoeren.
Hoewel deze aanpak qua kosten en arbeid nog geen grote voordelen oplevert, zien we wel duidelijke positieve effecten voor onze omgeving. We merken een betere beworteling van onze gewassen, een hoger organische stofgehalte in de bodem en een rijker bodemleven.

Zoals we graag zeggen: “De bodem is het begin van alle biodiversiteit. Ben je goed voor je bodem, dan ben je lief voor het bodemleven en alle andere vormen van biodiversiteit in en om je bedrijf.”
Innovatie en kennisdeling
We zijn altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden om onze bedrijfsvoering te verbeteren. Momenteel experimenteren we met mengteelten zoals gerst-erwten met een onderzaai van gras-kruiden, maar we hebben ook ervaring met tarwe-veldboon, mais-stokbonen en gewassen zoals veldbonen, kikkererwten, voederbieten, zonnebloemen, koolzaad en sojabonen. We delen graag onze kennis en ervaringen met collega-boeren en zijn altijd geïnteresseerd in nieuwe ideeën. Want zoals we geloven: “Als niemand wat probeert, gebeurt er nooit iets. Samen moeten we het doen.”
Bent u geïnteresseerd in onze aanpak of wilt u meer weten over specifieke teelten? Neem dan gerust contact met ons op. We gaan graag met u in gesprek over de toekomst van duurzame akkerbouw.